Sitemap for www.ribe-traeskibslaug.dk Ribe Træskibslaug
Ribe Træskibslaug

Arbejdet med Johanne

Da Træskibslauget overtog vedligeholdelse af Johanna Dan, havde vi en snak med rederen om det måske var en ide at få Skibsbevaringsfonden med ind over, så hun evt. kunne få status som bevaringsværdig.


Den kontakt tog lauget sig af og fik Tom Rasmussen over at kikke lidt på hende. Han havde før set på hende, vist nok inden den store reparation, men kort fortalt blev det sådan, at han godt ville gå med til at give hende prædikatet bevaringsværdig, dog uden en pose penge med. Men, med det blå stempel fra ham, kunne det måske være lidt lettere at søge midler til fremtidig vedligehold i lidt større målestok.


Fra Skibsbevaringsfondens side er der et par småting, som skal ændres, men med god vilje fra Tom Rasmussens side, ville han give en fem års periode til at få tingene bragt tilbage til et mere originalt udseende for en evert.


Vi begynder i det små med at få lossespillet sat på den rigtige side af støtterne, et kraftigere forstag, få klædt vanterne og få noget af det alt for meget lak skiftet med maling i rette farve.


Vi har et ønske, sammen med rederen, at få skiftet dækket og i den forbindelse evt. få ruffet på lastrummet erstattet med skærestokke og lastluger. Det vil så kræve, at karmen rundt lastrummet sænkes. Alt dette kræver en del penge, så derfor er vi startet i det små. Men visionen fra lauget og rederen side er at få den til at fremstå som den oprindelig skulle have set ud.


På restaurant Sælhunden står den originale skibsmodel fra værftet, hvor den blev bygget.Vi fandt et par kobber lanterner på nettet sidste vinter, dem fik vi monteret med fatning og pære, alt sammen til originalt  24 volt og så var de ligesom klar til at blive monteret i lanterne kasserne. Jan. 2016Sommerens arbejde


Nu er vi ved at være hele vejen rundt med det fra Johanne, som skulle have en tur. Masten skal ned og kikkes efter, gammelt lak skal af og så ellers behandles, smøres og lakeres sammen med alt det andet.


Alt det vil så betyde, at vi snart skal til at have fat i nogle stabile folk til Johanne, når den tid kommer. Mange af jer er på arbejde, men jeg fornemmer der går en lille skare som jeg vil mene har tid til at give et nap med.


Nu er i varskoet , når så der bliver kaldt til samling på Johanne vil kun afbud til egen begravelse accepteres.


Lad mig få en mail eller telf. opkald så vi ved hvem der vil gi` et nap med.


Oldermanden, den 22. marts 2014


Nu nærmer det sig


Selv om det har været meget varmt i en længere periode er der arbejdet på at få hende klar, Ove har været på Johanne, fået lossespillet gjort klar, fået overhalet ankerspillet med trætjære, støtter og stævn har fået maling.


På værftet er der fuld gang i at få riggen gjort klar, klædning af vanter, bagstag m.m. jomfruer bliver sat i, dobbelt vantbændsler bliver lavet sammen med Asger. Når så det hele er klædt så står den på labsalve.


Det vil tage nogen tid før riggen bliver tør nok til at hænge på masten, men om alt går vel vil roret og bovspryet sat på og masten lagt ned i tabbenakken, for så senere at blive rejst med kran.


Oldermanden, 1. aug. 2014.


       


 
Sort arbejde; riggen er nu færdigklædt og har fået labsalve. Det vil tage et stykke tid inden den er tør nok til at hænge på masten.


Oldermanden, den 7. aug. 2014.


Ny klo

Klik på et billede for at se alle 8 billeder


Reparation af spillet

Spillet blæst og grundet. Klar til maling
 
Spilkopper og valse repareret og grundet. Klar til at blive malet sort.


Reparation af skylight

  Skylight brændt af, repareret og grundet og klar  til at blive bygget op med lak.


Blokkene

 
  Skylight har fået Gori og olie.Træblokke på et skib - stort eller lille - skal altid vedligeholdes, dvs. smøres med talg eller andet fedt, og behandles så de ikke tørre ud og naglerne ruster.


Når man lagde op for vinteren riggede man af og bragte alt det løbende samt blokke i hus for her at reparere og evt. udskifte tovværk og blokke.


Det var vigtigt, at alt det fungere optimalt for både sikkerhed, at få sejlende sat, gøre det lettere at laste og losse og til at trimme sejlene for at få optimalt fart, bl.a.


 Nye blokke i dag har næsten altid kobberspir, som ikke ruster. Det afholder ikke for at efterse blokkene hvert år, ej heller at slibe, lakere og smøre.


Blokke af ældre årgange havde jernspir i hjørnerne. Har man denne type, er det vigtig, at blokkene er godt konserveret med linolie, så disse ikke ruster og forårsager, at træet flækker.


 
Blokke med jernspir


Masten
Efter masten til Johanne har fået lakken varmet af kunne vi konstatere at den ikke havde det så godt oppe ved kindbarkerne. Der har før været foretaget en reparation af disse - dog havde man valgt kun at skifte den ene side dengang. Vi har nu fået den dårlige side fjernet og konstateret, at der også er lidt råd i masten, så inden vi sætter nye kindbarker på, skal der lige et nyt stykke træ i masten først.

Den ene kindbakke afmonteret


 


Der følger som regel altid mere med, end man sådan lige havde regnet med, når man begynder at rode med halvgamle damer.
Det er ikke kun den ene side, det er stort set hele vejen rundt, der skal nyt træ i. Der er blevet fræset, og der limes nyt i.
     

28.4.14.

Efter masten har fået en større rep. omk. kindbarkerne er der blevet lavet nye.


 


Masteknoppen med en diame-ter på 180 mm er mont. med bolt til vind-posen, så må-gerne ikke kan lande.


Der har været gang i lak-penslen. Masten 10 gange med mellemslibning, så når den engang er færdig har den drukket omk. 10 liter gori, linolie og lak.

27. juni 2014

Så har de fleste skibe af Johanne`s slags lagt op, riggen taget af og overdækket for vinteren. For Johannes vedkommende er det lidt noget andet, bortset fra at hun inden længe bliver dækket af så nyd det så længe inden det sker.


Mast og bovspryd har været på et stykke tid , riggen sat, bommen og det meste af det løbende er på plads så hun ser ud nu som da lauget overtog  hende, men med en fælles hjælp og hårdt arbejde af en håndfuld af lauget medlemmer mener vi at alle kan være tilfreds med resultatet for i år.


Byen har fået hende næsten hel tilbage igen, ok sværene mangler, men ikke der er et par stykker der vil give et nap med her til vinter så de kan blive hængt på til næste år.


3. nov. 2014

 
Ribe Træskibslaug  •  Skibbroen 29.1, 6760 Ribe  •  Tlf.: +45 40201232  •  
Vedligehold af Johanne Dan