Sitemap for www.ribe-traeskibslaug.dk Ribe Træskibslaug
Ribe Træskibslaug

Laugets Både


Karen af Mandø


Sådan så Karen ud, da hun kom til værftet i Egernsund


Her er hun godt i gang med renoveringen

Karen af Mandø er erklæret bevaringsværdig af Træskibs Sammenslutningen (Landsforeningen til bevarelse af ældre brugsfartøjer).

Karen er nu i Egernsund på C.J. Skibs- og Bådebyggeri, hvor hun skal renoveres og kommer til at fremstå som fragtskib. Hun er bygget i 1924 i Esbjerg med betegnelsen "Evert med hjælpeskrue". Hun har 9,09 BRT, er 10,8 m lang, 3,45 m bred og har en dybgang på 85 cm. Hun er gaffelrigget med et storsejl og en stagfok.

Karen havde sin storhedstid, da hun sejlede kul, tørv, tømmer, sten, grus, olie, petrolium og kolonialvarer m.m. mellem fastlandet og Mandø. I 1939 overtog lastbilkørsel Karens transporter og hendes rolle gik over til gravning og transport af hjertemuslingeskaller frem til 1950. Derefter fik hun opgaver i Fyr- og Vagervæsenet som "Priksætter" indtil 1971.

Herfra er Karens rolle som erhvervsfartøj udspillet
Der sættes spanter op


Krumvokset eg til spant

Spidsgatteren
Spidsgatteren er 7,44m lang og en dybgang på små 80 cm. Men spanteafstand på 25cm og bordplanker på 25mm, er det et ret t skrog. Køl, stævn og hæl samt spanter er egetræ planket på fyr. Maskinen, som den har haft, har ligget ret lavt. Vi har fjernet hele overbygningen og er ved at brænde den af for maling Der skal skiftes nogle planker, mest i styrbord side.
Men inden alt dette skal vi have fundet ud af, hvordan hun skal se ud. Skal hun rigges med mast, bovspryd og sejl. Skal der et styrehus på, eller skal det være en åben jolle?
Kom ud og kikke på den, prøv at slå et par streger og kom med nogle forslag om, hvordan den skal se ud.
Det er laugets båd og skal kunne bruges/anvende af laugets medlemmer.
Så inden, vi sådan rigtig går i gang med den, skal vi lige som have fundet ud af, hvad den skal laves til.Spidsgatteren, som den så ud, da vi modtog den.

Smakkejollen     


Smakkejollen kommer fra Fyn. Knud, som er med i Middelfart Smakkelaug, har foræret os den. Han havde den stået hjemme i haven, og mente ikke han havde tid til at lave den.
Han mente, det var et godt projekt for os, som nystartet laug, at gå i gang med. Ude på ”værftet”, hvor den står, er der en plakat, som viser Snævringen i Lillebælt, hvor man kan se, hvad disse joller blev brugt til i gamle dage; det var datidens ”varevogn” til søs.
Vi har købt træ, lærk til jollen, så vi kan lægge nye bord i hist og her. Tanken med jollen er at lave et ringdæk, smakkerigge den og så lægge en Korsør 5 hk i.
Vi tænker at bruge den her i åen og Vadehavet, samt læsse den på en trailer og deltage i forskellige træf/regattaer rundt i landsdelen. Her er en mulighed for at komme rundt og sætte jollen i, hvor det sker.


Theodor med sin model af KarenRibe Træskibslaug  •  Skibbroen 29.1, 6760 Ribe  •  Tlf.: +45 40201232  •  
Medlems Nyt
Laugets vedtægter
Bestyrelsen
Laugets både
Referater